BIRUINCA


Moldáv fajta (Chisinau Mezőgazdasági Intézet). Szülők: Agadai x Pierrelle (Pierrelle=Panse x SV 20366). Érési idő: 160-165 nap (szeptember vége-október eleje). Fürt: hengeres, vagy kúpos, 500-900 g., átlag 700g. (olykor 2kg.), közepesen laza, olykor kissé tömött. Bogyó: 32-35 x 23 mm, 18-20 g., kedvező körülmények között 44 x 28 mm., 28 g., zöld, vagy zöldes-fehér színű. A bogyó héja erős, húsos és lédús, íze egyszerű de kellemes szílva ízű. Cukor 16%, sav: 5 g./l. Esős őszi időben bogyói repedésre hajlamosak. Kóstolási érték: 8,5 pont. Erős növekedésű átlagos hozamú fajta. Gyengébb talajon is megél, ahol más szőlők már kevésbé. Fokozottan ellenáll a filoxérával szemben. Betegség ellenállása: szürke rothadásnak közepesen, lisztharmatnak fokozottan ellenáll. Fagy: -25C°.

Forrás: https://vinograd.info/sorta/stolovye/biryinca.html

http://http://floranova.com.ua/catalog/13/41/190.html

Foto: nem saját kép                  Termesztési tapasztalatok: tesztelés alatt